Lähimaksu

Voit maksaa oman matkasi Oulun seudun liikenteen bussissa pankkikortin lähimaksuominaisuudella. Bussissa kelpaavia pankkikortteja ovat Visa, Visa Electron, Mastercard ja Eurocard. Voit myös  maksaa matkasi Google Pay tai Apple Pay -maksusovelluksella.

Pankkikortti on henkilökohtainen bussilippusi, minkä vuoksi lähimaksulla voi maksaa vain oman matkan.

Busseissa lähimaksuun on liitetty maksukatto, joka tarkoittaa kiinteää päiväkohtaista hintaa. Vaikka käyttäisit korttia bussin etälukijassa kymmeniä kertoja päivässä, maksat kaikista yhden päivän matkoistasi enintään valitsemasi vyöhykevälin maksukaton verran. Myös maksukatto on syy sille, että lähimaksulla voi maksaa vain omia matkoja.

Tarkista vyöhykevalinta ennen maksukortin tai puhelimen viemistä etälukijaan. Vyöhykevalintaa ei voi perua jälkikäteen, eikä veloitusta hyvitetä väärän vyöhykevalinnan vuoksi.

Hinnat

Hinnat ovat samoja kaikille matkustajille iästä ja etuisuusryhmästä riippumatta. Lippuihin sisältyy 90 minuutin vaihtoaika. Maksukatto on voimassa 00.00–23.59. Lähi-vyöhyke sisältyy A-vyöhykkeeseen ilman lisämaksua.

Veloituksen päivämäärä pankkitilillä ei välttämättä ole matkustuspäivä. Veloitus bussilipusta näkyy tiliotteella noin kahden päivän viiveellä, joskus myöhemmin. Pankkien välillä on tässä eroja.

VyöhykeKertamaksuMaksukatto
Lähi (L)1,20 €4,20 €
Lähi-A / B / C / D2,05 €7,20 €
Lähi-B / B-C / C-D4,05 €11,25 €
Lähi-C / B-D6,25 €16,20 €
Lähi-D8,20 €19,80 €

Hinnat sis. alv 10 %.

Käytä samaa maksutapaa koko päivä

Maksa kaikki saman päivän aikana tekemäsi matkat samalla maksukortilla tai mobiililaitteella lähimaksua käyttäen. Vaikka maksukortti olisi lisätty esimerkiksi Google Pay:hin, se ei toimi ristiin fyysisen maksukortin kanssa, vaan aloittaa uuden maksukattolaskennan. Valitse maksutapa (kortti tai mobiililompakko) ja pitäydy siinä koko päivä.

Vaihtaminen linjalta toiselle lähimaksulla

Toimi samalla tavalla kuin ensimmäisellä matkalla. Valitse lippulaitteesta lähimaksu ja vyöhyke ja vie kortti etälukijaan. Vaihtoaikana linjalta toiselle vaihto ei nosta matkan hintaa, jos vyöhykevalintasi on sama tai suppeampi kuin ensimmäisellä matkalla. Vaikka matkustaisit kuinka paljon 90 minuutin vaihtoajan aikana, sinulta veloitetaan vyöhykevalintaisi mukainen edullisin hinta kaikista 90 minuutin aikana tekemistäsi matkoista.

Näin maksukatto toimii

Jos teet saman päivän aikana useamman matkan ja maksat joka kerta lähimaksulla, etälukija tunnistaa maksuvälineesi ja kerryttää maksukattoa. Kun päivän aikana maksamiesi matkojen hinta saavuttaa maksukaton, matkustat loppupäivän ilmaiseksi. 3–4 matkalipun hinnalla matkustat rajattoman määrän matkoja päivän aikana.

Esimerkkejä maksukatosta

Esimerkki 1: Jos teet neljä matkaa yhdellä vyöhykkeellä (4 * 2,05 = 8,20), saavutat yhden vyöhykkeen maksukaton ja maksat neljästä matkasta yhteensä vain 7,20 euroa. Sen jälkeen voit matkustaa ilmaiseksi loppupäivän valitsemallasi vyöhykkeellä.

Esimerkki 2: Jos teet kahdella vyöhykkeellä, esim. C-D-vyöhykkeellä, kolme matkaa (3 * 4,05 = 12,15), saavutat kahden vyöhykkeen maksukaton ja maksat kolmesta matkasta yhteensä vain 11,25 euroa. Loppupäivän matkustat valitsemallasi kahdella vyöhykkeellä ilmaiseksi.

Katso veloitukset ja tulosta kuitit verkosta

Lähimaksusta saa sähköisen kuitin, kuljettaja ei tulosta bussissa kuittia tai lippua. Voit katsoa maksutapahtumasi ja tulostaa kuitin verkosta Littlepay-palvelusta maksukorttisi numerolla. Maksutapahtumat näkyvät verkossa 90 vuorokauden ajan.

Lähimaksulla ostetusta bussimatkasta saattaa näkyä katevaraus, jonka määrä vaihtelee eri pankkien välillä.