Ennätysvuosi: Oulun seudun liikenteessä tehtiin yli 10 miljoonaa matkaa vuonna 2023

Matkustaja punainen reppu selässä talvella bussissa.

Julkaistu:

Jo ennen pandemiaa alkanut joukkoliikenteen matkamäärien kasvu jatkuu. Oulun seudun liikenteessä tehtiin vuonna 2023 yli 10 miljoonaa matkaa. Kyseessä on vuositasolla koko toimihistorian ennätysvuosi matkamäärissä laskettuna. Kasvua on 22,3 prosenttia edellisvuodesta, jolloin matkoja tehtiin 8,3 miljoonaa.

Oulun seudun liikenteen linjastoverkosto on onnistuttu viemään sinne, missä sitä on eniten tarvittu ja missä sille on ollut potentiaalia. Linjastoa ja vuorovälejä on kehitetty pitkäjänteisesti perustuen asuinalueiden, palvelupaikkojen ja elinkeinoelämän kehitykseen. Lisäksi maksutapoja on kehitetty madaltamaan kynnystä siirtyä joukkoliikenteen käyttäjäksi.

Vuoroja lisättiin kesken aikataulukauden, kasvu voimakkainta Kempeleessä

Vuonna 2023 ennakoitua suuremman kysynnän vuoksi linjoille 2, 10 ja 51 jouduttiin lisäämään vuoroja jopa kesken aikataulukauden.

Kempele on panostanut voimakkaasti kunnan elinvoimaiseen kehittämiseen eri tavoin, mikä näkyy kasvavina asiakasmäärinä myös joukkoliikenteessä. Kaikista Oulun seudun liikenteen toimialueeseen kuuluvista alueista joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen määrä nousi eniten Kempeleessä, 26 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Oulun seudun liikenteen toimialueeseen kuuluu Kempeleen lisäksi Ii, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu ja Tyrnävä.

Vuonna 2023 Oulun seudun liikenteen suosituimpia linjoja matkamäärissä mitattuna suuruusjärjestyksessä olivat linjat 2, 4, 20, 3 ja 1.

Asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset edellisvuotta paremmat

Oulun seudun liikenteen säännöllisesti teettämien asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella asiakkaat ovat tyytyväisiä joukkoliikenteen palvelun laatuun. Tuoreimmassa syksyllä 2023 tehdyssä kyselyssä Oulun seudun liikenne sai edelliseen vastaavaan ajankohtaan tehtyyn tutkimukseen verrattuna hieman korkeammat tulokset.

Yleisarvosana oli 4,25/5, mikä on parantunut edellisen vuoden vastaavan ajankohdan mittaukseen verrattuna 0,06 prosenttia, ja matkustajien joukkoliikenteen suositteluhalukkuutta mittaava NPS-suositteluindeksiksi oli 48 (edellinen 43).

Toimiva joukkoliikenne on yhteistyön tulos

Oulun seudun liikenne kiittää yhteistyökumppaneitaan Koiviston Auto Oulu Oy:tä, Oubus Oy:tä ja Revon turistiliikenne Oy:tä hyvästä yhteistyöstä. Liikennöitsijät toteuttavat OSL:n suunnitteleman palvelun. Ennen kaikkea Oulun seudun liikenne haluaa kiittää linja-auton kuljettajia: Te palvelette ja kuljetatte joukkoliikenteen asiakkaat turvallisesti kotiin, kouluun, töihin ja harrastuksiin joka ikinen päivä. Kiitos siitä.

Onnistuminen joukkoliikenteessä on monen tekijän summa ja monen tahon yhteinen työpanos. Kiitokset kaikille työssä mukana oleville!

Tehdään alkaneesta vuodesta uusi ennätysvuosi.

Helena Väliaho
joukkoliikennepäällikkö
Oulun seudun liikenne