Kelan koulumatkatuki

Voit saada Kelalta tukea koulumatkaasi varten, jos opiskelet päätoimisesti toisen asteen oppilaitoksessa ja jos koulumatkasi on pitkä. Koulumatkatukilipun kesto voi olla 30 vrk tai 14 vrk. Voit saada täyden matkatuen, eli koulumatkat ovat sinulle ilmaisia, tai voit joutua maksamaan omavastuuosuuden, joka on  30 vrk lipulla 43 euroa ja 14 vrk lipulla 21,50 euroa. Katso Kelan sivuilta tarkemmat tiedot ja ehdot, oletko oikeutettu koulumatkatukeen: www.kela.fi/koulumatkatuki.

Koulumatkatuen hakeminen

Voit hakea koulumatkatukea OmaKelassa. Tarvitset koulumatkatuen hankkimiseen henkilökohtaisen mobiilivarmenteen tai henkilökohtaiset pankkitunnukset. Saat mobiilivarmenteen omalta puhelinoperaattoriltasi ja pankkitunnukset omasta pankistasi.

Vanhempasi voivat hakea sinulle Kelalta koulumatkatukea omilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteellaan vain jos olet alaikäinen.

Kun Kela on hyväksynyt hakemuksesi, tieto oikeudestasi koulumatkatukeen siirtyy sähköisesti Oulun seudun liikenteen lippuja myyvään Waltti-verkkokauppaan.

Koulumatkatukihakemuksen käsittelyn tilannetta voi tiedustella OmaKelan kautta.

Kelan tukeman bussilipun lataaminen

Hanki ensin matkakortti. Koulumatkatukilipun (Kela) voi ladata vain erikseen sitä varten hankitulle matkakortille. Tilaa tyhjä matkakortti Waltti-verkkokaupasta. Kun olet saanut matkakortin, voit ladata koulumatkatukilipun verkkokaupasta. Katso ohjeet, miten tilaat tyhjän matkakortin (OSL:n matkakortti > Matkakortin tilaaminen).

Huom. Lukuvuoden viimeinen Kelan tukema koulumatkalippu tulee ladata OSL-kortille viimeistään 14 vrk ennen viimeistä koulupäivää.

Kirjaudu Waltti-verkkokauppaan ja tunnistaudu verkkokaupassa vahvasti omalla mobiilivarmenteellasi tai henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Huom. Vanhempasi eivät voi tunnistautua puolestasi omilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteellaan.

Kuvakaappaus Waltti-verkkokaupan etusivusta mobiilissa.

Paina ”Hae henkilökohtaiset matkakorttini” painiketta. Liitä uusi matkakorttisi Waltti-kaupan käyttäjätiliisi

 

Kuvakaappaus matkakortin lisäämisestä matkatiliin Waltti-verkkokaupassa.

Valitse tiliisi liitetty henkilökohtainen matkakorttisi ja paina Osta kautta -painiketta.

Kuvakaappaus Waltti-verkkokaupasta Kela koulumatkatuen lataamisesta.

Paina seuraavaksi painiketta ”Tarkista koulumatkatuetun lipun osto-oikeuden tiedot tästä”. Painike hakee tietoja sinulle myönnetystä koulumatkatuesta Kelan järjestelmästä. Koulumatkatukilipun osto-oikeus tarkistetaan jokaisen lippuoston yhteydessä.

Jos Kela on myöntänyt sinulle koulumatkatukea, verkkokauppaan tulee näkyviin Kelan tukema vaihtoehto bussilipusta. Jos Kelan tukemaa lippua ei näy, tarkista OmaKelasta, oletko saanut myöteisen päätöksen tuesta.

Kuvakaappaus Waltti-verkkokaupasta.

Jos asiakasryhmäsi ei ole opiskelija, verkkokauppa ehdottaa päivittämistä. Paina Hyväksy-painiketta kohdassa ”Hyväksy yllä olevan matkakorttisi päivittäminen opiskelijamatkakortiksi…”. Sinun ei tarvitse erikseen tunnistautua opiskelijaksi opintopolun kautta.

Kuvakaappaus Waltti-verkkokaupasta

Valitse aloitusvyöhykkeeksi ”Lähi” ja lopetusvyöhykkeeksi ”D” vaikka koulusi ja oppilaitoksesi sijaitsevat muilla vyöhykkeillä. OSL tarjoaa Kelan koulumatkatuen piiriin kuuluvalle toisen asteen opiskelijalle bussilipun, jolla voi matkustaa kaikilla vyöhykkeillä (Lähi-D) kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. OSL:n tarjoama koulun ja kodin väliä laajemmalle vyöhykealueelle matkustusoikeuden antava lippu ei vaikuta Kelan koulumatkatukipäätökseen eikä Kelan perimään mahdolliseen omavastuuosuuteen.

Valitse kauden pituus sen mukaan, millaisen koulumatkatuen Kela on myöntänyt sinulle. Se voi olla joko ”Kelan tukema lippu14” tai ”Kelan tukema lippu30”. Valitse sinulle myönnetyn tuen mukainen lippu ja paina ”Osta”.

Klikkaa täppä kohtaan, jossa pyydetään hyväksymään verkkokaupan ehdot. Jos joudut maksamaan omavastuuosuuden, valitse maksutapa ja maksa lippu.

Huom! Ota lippu käyttöön vasta ensimmäisenä koulupäivänä. Jos käytät lippua ennen koulun alkua, sinulle ei jää matkustusoikeutta koulupäiville.

Kuvakaappaus Walti-verkkokaupasta

Jos verkkoasiointi ei ole mahdollinen

Jos sinulla ei ole mobiilivarmennetta tai henkilökohtaisia pankkitunnuksia, voit hakea koulumatkatukea Kelan KM1-lomakkeella. Lähetä hakemus kirjekuoressa Kelalle tai vie se oppilaitoksesi koulusihteerille edelleen Kelalle lähetettäväksi.

Kun Kelalta on tullut myönteinen päätös koulumatkatuesta, voit käydä ostamassa Kelan tukeman bussilipun Oulu10:stä.  Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus.

Voit ostaa myös matkakorttipohjan Oulu10:stä. Lipunmyynnistä ostetun korttipohjan hinta on 3,60 euroa.

Koulumatkatukihakemuksen käsittelyn tilannetta voi tiedustella Kelan opiskelijoiden palvelunumerosta 020 692 209.